Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

60 минути с творческата душа на музиканта

Снимка: БНР

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил.

Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и танци - Ямбол (анс. "Тунджа" днес), създател и ръководител е на популярната през 90-те години на миналия век инструментална група "Тунджа", а голяма част от авторските му композиции, са записани и за фонда на Българското национално радио.


"Дядо ми беше причината да засвиря. Той ми купи първия кавал. Бях 14-15-годишен. Преди това свирех на панаирджийски свирки – дудучета, овчарска свирка – колко съм измушвал слънчогледи и масури от бабите сам да правя свирки. С мой съсед се събирахме, той пееше хубаво, моят брат беше на барабаните. Помня дядо ми – като легнеше да си почива и свиреше на овчарска свирка. От него съм попивал всичко. Много слушах и радио. Големите майстори – Никола Ганчев, Драган Карапчански, Стоян Величков. Каквото чуех, интерпретирах по мой си начин. Винаги съм искал да звуча по-различно от другите и мисля, че успях" – разказа пред слушателите на програма "Христо Ботев" кавалджията, който днес е на 75 години и още твори.

Интересната му творческа история и запис от предаването можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна