Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на британската икономика спря през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април британската икономика не отбеляза растеж спрямо предходния месец, когато се разшири с 0,4%, показват предварителните данни на официалната британска статистика ONS.

По този начин икономиката спря тенденцията на добро възстановяване през първото тримесечие на годината, когато Великобритания се измъкна от "техническата рецесия" през втората половина на 2023 г.

Въпреки стагнация, БВП на Обединеното кралство нарасна през периода февруари - април 0,7% спрямо предходните три месеца (ноември 2023 г. - януари 2024 г.) - най-солидна експанзия от близо две години насам и след повишение с 0,6% през първото тримесечие на настоящата година.

Последвалата икономическа стагнация през април беше в резултат на спад в индустриалното производство с 0,9% спрямо март, когато нарасна с 0,2%, като промишленото производството се понижи дори по-силно - спад с 1,4% след растеж с 0,3% месец по-рано. Строителството също се отрази негативно на британската икономика, след като се сви през април с 1,4% спрямо март, когато спадна с 0,4 на сто.

В същото време растежът в сектора на услугите се забави до 0,2% от 0,5% месец по-рано, а търговският дефицит се разшири през април до близо двегодишен връх от 6,75 млрд. паунда, тъй като вносът скочи със 7,2% спрямо година по-рано, докато британският износ спадна с 0,7 на сто. Големият търговски дефицит също се отрази негативно на икономиката на острова през четвъртия месец на настоящата година.

БВП на Великобритания на месечна база


Днешните слаби икономически данни следват вчерашните данни за пазара на труда, които показаха нарастване на безработицата и спад в заетостта, но при продължаващ силен ръст на заплатите.

Рейчъл Рийвс, която може да стане министър на финансите на Обединеното кралство, ако опозиционната Лейбъристка партия спечели изборите през юли, се опита да използва слабите данни, за да атакува едно от основните послания на настоящия премиер Риши Сунак в предизборната кампания.

"Риши Сунак твърди, че сме се измъкнали от ъгъла, но икономиката е в застой и няма растеж", заяви тя веднага след публикуването на днешните данни за стагнация на БВП през април, предаде Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна