Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ сигнализира ДАНС за "шпионаж в полза на Русия" от страна на Николай Марков от "Величие"

полк. Николай Марков

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия "на представящия се за полковник" Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП "Величие", съобщиха от БОЕЦ. 

Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите

В сигнала се казва:

"…На 16 юни  2023 г., в публична страница в социалната мрежа Facebook с име "Николай Марков" е публикуван следният текст:

"Според тях, аз не правя нищо! А според мен, те. Всеки ден получавам по разузнавателни канали десетки клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна. Не ги пускам в мрежата по много причини. Изпращам ги по засекретен канал директно в Москва, за сведение и разпореждане. Моята работа си я върша както виждате, нищо не ме спира. Но си мисля друго! Защо структурите на "Възраждане" мълчат като риби по темата? Те не виждат ли какво се случва в техните общини или нямат видео камери? Защо не показват тези неща от парламентарната трибуна? А по други начини? Някаква съпротива да виждате?". 

"Страницата е легитимирана със снимка на Николай Георгиев Марков и по публична информация е негова и се администрира и списва лично от него", допълват от БОЕЦ.

Според тях, в текста на публикацията се съдържат данни, че Марков "събира и получава от неизвестни лица и източници разузнавателна информация, свързана с военната помощ, която България изпраща за Украйна, или поне така твърди той. Същият заявява, че това му е работата и че изпраща тази информация по засекретен канал директно в Москва, явно на руските разузнавателни служби".

"БОЕЦ" иска от ДАНС "задълбочена и всеобхватна проверка на представените данни и информация за шпионаж в полза на Русия", както и "да се предприемат незабавни действия предвид, че Николай Георгиев Марков е избран за депутат и след встъпване в длъжност ще разполага с достъп до класифицирана информация, включително и до доклади и информация на българските разузнавателни служби и на българската армия".

"БОЕЦ" изисква ДАНС да провери дали ПП "Величие", на която Николай Марков е един от лидерите, е свързана с дейност в полза на Русия, и/или с някакви икономически, финансови и други престъпления от общ характер. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна