Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария няма да блокира решения на НАТО за подкрепа за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща, 12 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Унгария няма да блокира решения на НАТО за осигуряване на подкрепа за Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан по време на визита в Будапеща на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Столтенберг заяви, че унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в помощ на Киев.

"Очаквам на срещата на върха на НАТО през юли съюзниците да се обединят около водещата роля на Алианса в гарантирането на сигурността на Украйна и обучението на украинските военни", заяви Йенс Столтенберг след разговорите с Виктор Орбан. Преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон Столтенберг си осигури уверението на унгарския премиер, че няма да се противопоставя на усилията и решенията на Алианса в подкрепа на сигурността на Украйна.

"Премиерът Орбан даде ясно да се разбере, че Унгария по никакъв начин няма участва в тази задача. Аз приемам тази позиция. Унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в подкрепа на Украйна", заяви Столтенберг.

Правителството на Унгария се противопоставя на оказването на военна помощ на Украйна и настоява за мирни преговори, в които обаче засега Русия отказва да участва.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна