Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на британските лейбъристи спечели втория дебат срещу Риши Сунак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли.

Дебатът се проведе по SkyNews, а поучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че лидерът на лейбъристите се е справил по-добре от премиера, при отговор на въпроса: Като оставите настрана собствените ви партийни предпочитания, кой според вас се представи най-добре като цяло в тазвечершното телевизионно събитие? 

Всеки от лидерите бе интервюиран за 20 минути от политическия редактор на SkyNews Бет Ригби, след което те отговаряха на въпроси на публиката в рамките на 25 минути. Риши Сунак бе освиркан от част от присъстващите в залата, когато заяви, че стачките на младшите лекари са оказали влияние върху решаването на проблема с дългия списък на чакащите в националното здравепозване. Киър Стармър пък се стъписа за момент, когато друг член на публиката му каза, че се е превърнал в "политически робот" и го попита как ще убеди хората да гласуват за него. В крайна сметка обаче Стармър даде по-задоволителни отговори от Сунак по всички основни засегнати теми от данъците до имиграцията. На премиера освен това му беше трудно да се защити от критиките, че не е успял да спази поетите от него обещания по набелязаните от самия него ключови политики. Някои от анкетираните, макар и да дадоха техните оценки за представянето на двамата политици, заявиха, че в крайна сметка не са впечатлени и от двамата и ще обърнат своя поглед към по-малките партии. Социологическите проучвания продължават да отреждат преднина на лейбъристите пред торите с около 20 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна