Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК опроверга прогнозата на МАЕ за достигне на връх в петролното търсене до 2030 г.

Хайтам ал-Гайс, генерален секретар на ОПЕК
Снимка: Opec.org

Достигането на пик в търсене на петрол не стои на хоризонта, заяви в четвъртък генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс, разкритикувайки прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че глобалното търсене на петрол ще достигне връх до 2030 г.

Някои сценарии за т.нар. "нетна нула" (намаляване на емисиите на парникови газове до възможно най-близо до нула във веригите на стойността) предполагат, че петролът не трябва да бъде част от бъдещето на устойчивата енергия, посочи шефът на ОПЕК в публикация за EA Forum, цитирана от сайта Oilprace.

"Този ​​разказ беше повторен вчера, когато МАЕ публикува своя доклад за петролните пазари през 2024 г., в който агенцията отново заяви, че търсенето на петрол ще достигне своя пик преди 2030 г.", каза той и предупреди:

"Това е опасен коментар, особено за потребителите, и само ще доведе до енергийна нестабилност в потенциално безпрецедентен мащаб".

В доклада на МАЕ, публикуван в сряда, базираната в Париж агенция заяви, че ръстът на търсенето на петрол ще се забави през следващите години и глобалното търсене ще достигне своя връх през 2029 г., като в същото време нарастващото производство ще доведе до голямо пренасищане през това десетилетие. Търсенето на петрол в световен мащаб се смекчава от прехода към чиста енергия, посочи още МАЕ, която е явен привърженик на по-бързия енергиен преход през последните години.

Всички предишни сценарии за достигане на пик в търсене на петрола се оказаха погрешни, написа от своя страна днес Хайтам ал-Гайс:

"МАЕ предполагаше, че търсенето на бензин е достигнало своя връх през 2019 г., но потреблението на бензин достигна рекордни нива през 2023 г. и всъщност продължава да расте и тази година“, посочи той.

"Разбира се, всички искаме да намалим вредните емисии, но в същото време всички се нуждаем от достатъчно надеждни и достъпни доставки на енергия. Двете не могат да бъдат разделени".

Според шефа на ОПЕК милиарди хора все още не са получили достъп до енергия, докато търсенето на петрол продължава да нараства.

Той разкритикува сценария на МАЕ за пиково търсене на петрол преди 2030 г., като каза, че "това е нереалистичен сценарий, който би повлиял негативно на икономиките по света".

"Това е просто продължение на анти-петролния разказ на МАЕ. Предвид реалните тенденции, които виждаме днес, не виждаме пиково търсене на петрол до края на десетилетието", заключи генералният секретар на ОПЕК.

Днешните негови коментари относно прогнозите на МАЕ допринесоха за париране на първоначалното поевтиняване на петрола с около 1%.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се търгува около 82,78 долара, а тези на американския лек суров петрол WTI около 78,70 долара за барел. По този начин цените и двата сорта петрол бележат слаби повишения с около 0,20-0,30% в рамките на деня, подновявайки възходящото движение от началото на седмицата.

В подкрепа на подновеното поскъпване на петрола през втората половина на търговия в четвъртък са и данните от САЩ за изненадващо понижаване на производствените цени през май, които данни сякаш отново засилват очакванията, че Фед може да прибегне до първо понижение на американските лихви през септември. Подобно намаление на лихвите пък би насърчило икономическия растеж и респективното търсенето на енергийни суровини като петрола.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна