Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След бурята... Кои общини обявиха бедствено положение

Снимка: Стоян Радев
Чуй новината! Чуй новината:

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината, разказа тя: 

"Сериозни поражения по сградите на училищата и градините, счупени прозорци, покриви. Имаме течове вътре в сградите. До 9:30 - 10 ч. ще има пълна информация за състоянието на сградите. За съжаление, започна да вали, което ще ни попречи бързо да реагираме с почистването. Въпреки всичко започваме да почистваме листата. Умолявам гражданите на Нова Загора, които са почистили дворове от снощи, да сложат листата и колоните в чували, за да не напълним шахтите наново. Имам подкрепа от всички. Търсят ни доброволци, които да се включат. Дано да спре да вали, за да можем по-ефективно да почистваме града". 

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината и е била около 15 километра. 


В село Рибарица беше обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка. Най-много поражения са нанесени в Шипка и Казанлък. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища са разчистени и проходими. Тепърва ще се описват щетите. 
В Лясковец вече е обявено бедствено положение.


Във Велико Търново е задействан общинският план за кризи. 
В Тетевен се събира общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която нанесе сериозни поражения на селскостопански култури, автомобили и недвижими имоти.  


В София екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община продължават разчистването на пътните платна от счупени клони и дървета. 
   
Дъжд и градушка се изсипаха тази сутрин в района на Кюстендил и Дупнишко. Не се съобщава за поражения. Валежът е под 5 литра на квадратен метър, съобщиха за БНР от регионалната метеорологична станция. 
НИМХ обяви за днес оранжев код за обилни валежи в 12 области на страната и жълт за още 7.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна