Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михайло Подоляк отхвърли поставените от Путин условия за постигане на мирно споразумение

Михайло Подоляк
Снимка: President.gov.ua
Чуй новината! Чуй новината:

Съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк отхвърли "предложението за мир", представено в петък от руския президент Владимир Путин, като каза, че това не е сериозен опит за постигане на мирно споразумение и няма отношение към каквито и да е преговори.

Говорейки чрез софтуерното приложение Zoom, Михайло Подоляк каза пред агенция Ройтерс, че "няма възможност да се намери компромис" между изявлението на Путин и условията на Украйна за прекратяване на огъня и за провеждане на мирни преговори.

"Всичко, което предлага Русия, и го предлага от първия ден на пълномащабното нахлуване, е Украйна да загуби. Затова няма възможност да бъде постигнат компромис. Предложението няма връзка с какъвто и да е процес на преговори и определено не е опит да се стигне до съгласие за каквото и да било", посочи той.

Според него подобен ход би означавал Киев да признае поражение и да се откаже от суверенитета си.

Подоляк заяви, че коментарите на Путин нямат отношение към никакъв преговорен процес и не са опит споразумение на какво и да било. 

Украинският президентски съветник счита, че изявлението на Путин е опит да изземе дневния ред преди срещата на върха за Украйна в Швейцария.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна