Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.
Снимка: АФП

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали.

Франс прес отбелязва, че това е един от най-смъртоносните инциденти с участието на военните през повече от осемте месеца война в палестинската територия.

По-рано днес Израел бомбардира и обстрелва Ивицата Газа.

В Рафах беше съобщено за сблъсъци между палестински бойци и израелски войски в западната част на града и за артилерийски обстрел на бежански лагер в центъра на града. 

Междувременно "Хизбула" продължи и днес да нанася ответни удари на Израел, като отговор на убийството във вторник на високопоставения командир на "Хизбула" Талеб Абдала. Това стана при израелски удар, като загинали са още трима души. 

Подкрепяното от Иран движение днес заяви, че е насочило към базата Мерон в Северен Израел "управляеми ракети" и е изпратило "ударни дронове" към друга израелска база".

Израел и "Хизбула", съюзник на "Хамас", си разменят почти ежедневен трансграничен огън след нападението на палестинската групировка срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната в Ивицата Газа.

Израелската армия потвърди, че е извършила удара, насочен срещу Абдала, описвайки го като "един от най-високопоставените командири на "Хизбула" в Южен Ливан".

Днес израелската армия съобщи, че "два снаряда са били изстреляни от Ливан към звеното за въздушен контрол на армията в района на Мерон в Северен Израел", като уточни, че "няма пострадали или повредени възможности на звеното".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени