Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции.

Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от ловешкия клон на НД "Традиция", което е съорганизатор на инициативата "Жива история".

"За втора поредна година сме подготвили стрелба с лък, с въздушна пушка, ще имат възможност да се запознаят с народните шевици, момичетата да нарисуват шевици върху текстилна чанта, ще могат да се снимат и с народна носия, да се запознаят със забележителности, свързани с Ловеч, като наредят пъзел".

Доброволците от "Традиция" ще запознаят учениците и с въоръжението по време на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

За по-големите ученици са предвидени няколко средновековни игри - за изпитване на координацията и търпението, за развиване на точността при хвърляне, за проверка на знанията за родното място на известни български революционери.

В края на инициативата всеки ще получи грамота за участие, ще има и награда за най-добър стрелец.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна