Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Снимка: Сайт на ВиК Дупница

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца. 

До присъединяването на ВиК-Дупница към "Кюстендилска вода" трябва да се решат редица проблеми. Да се калкулира и плати разходваната от абонатите досега вода, като всички водомери на територията на общината трябва да бъдат отчетени. Или с посещение от инкасатори, които в дружеството не достигат, или чрез самоотчет от абонатите, които да се подадат на обявен телефон и мейл. 

Не е изплатена заплата на част от работещите в дружеството около 70 души за април и за май. Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 200 хил. лева за заплатите във ВиК по бюджета, но сумата все още не е преведена. 

От ръководството на дружеството обявиха, че задълженията на ВиК-Дупница на етапа са над 2 мил. лева. И от синдикатите и от "Кюстендилска вода" вече увериха, че в дружеството няма да има съкращения - договорите с всички от екипите и администрацията ще бъдат преподписани.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна