Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният министър на енергетиката

Малинов: Водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор

Владимир Малинов
Снимка: БГНЕС

Подземното газово хранилище "Чирен" ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който откри започващите тази седмица "Български водородни дни‘". 
Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи безплатно по тролейбусна линия номер 9 в София. Той ще е по улиците на София до 20 юни.
След това ще бъде показан в Пазарджик и в Стара Загора.
Реализацията на водородната електромобилност ще осигури нови перспективи за българския енергиен сектор, каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

"Булгартрансгаз" съвместно с оператора на Гърция  отдавна работи по проект за създаване на преносна инфраструктура - за пренос на водород от Гърция към България. Работим и за пилотен проект, който да бъде реализиран в рамките на подземното газово хранилище "Чирен" за използване на зелен водород за собствени нужди".

Водородната електромобилност е приоритетна област за България, казаха от Министерството на иновациите и растежа.

Пътната карта предвижда до 2025 година да бъдат регистрирани 120 водородни превозни средства и да започнат да функционират 5 зарядни станции, а до 2030 година - още 599 транспортни средства и 14 зарядни станции.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна