Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за щети и пострадали след земетресението в Пловдивско

| обновено на 18.06.24 в 13:12

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта.

Всички го усетихме земетресението, беше силно, леко страшно. Правя обход на селото и разговарям с жителите. Никой не споменава за щети или за пострадали“ – заяви кметът на пловдивското село Крумово Стоян Минчев.

По-възрастните хора са леко уплашени. А с по-младите вече сме посвикнали, че леко ни друса тук. Но положението е спокойно. Усетили са и втория, по-слаб трус. Но всички се чувстват добре“ – подчерта кметът.

Ние сме в постоянен контакт с Пожарна безопасност и защита на населението, както и с кметовете на населените места. Нямаме данни за щети или пострадали. Единствено е останала уплахата на хората“ – заяви областният управител Илия Зюмбилев.

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение в Пловдив от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус е от 2,4. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН.

Голяма част от тях не са били усетени от хората, защото са били с магнитуд до 2 по Рихтер. Най-силният от тях е 2,4 по Рихтер. 

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване:

"BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана. Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от Гугъл. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение".

"Системата BG Alert може да бъде използвана само в случаите, в които можем да прогнозираме явление. Имаме предварителна информация, че се случва или предстои да се случи някое явление", уточни Александър Джартов. 


По публикацията работи: Стоян Терзиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна