Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

БСП, също като ПП-ДБ и "Възраждане", не се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за правителство с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11 часа, но представители на социалистите не дойдоха.

Изпълнителното бюро на БСП е решило да не се ходи на тази среща. Зам.-председателят на ИБ Ирена Анастасова заяви пред БНР, че е взето решение да не се подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС:

"Разговори няма, тъй като това е среща за формиране на правителство с мандата на ГЕРБ, а ние имаме решение, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС. Каквито и основни политики да обсъждаме, реализаторите на тези политики ще са ГЕРБ. Ние нямаме доверие, защото ГЕРБ показаха в тия години колко може да им се има доверие".

БСП има последователна политика и решение на Националния съвет да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС. Това заявяват впоследствие с официално писмо от партията в отговор на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за кабинет.

Допълва се, че форматът, който ГЕРБ предлага, противоречи на разбирането за надпартийно и експертно правителство, което да извади страната от политическата и институционална криза, в която сме поставени последните години.

ПГ на БСП за България ще води разговори в рамките на парламентарния диалог за законодателната програма на 50-ото Народно събрание и приоритетите на България, се посочва в позицията.

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС засега успя да се срещне само с представители на ДПС.

За 13 часа днес е поканата към "Има такъв народ", а за 15 часа към партия "Величие".

Пред БНР вчера лидерът на "Величие" Николай Марков декларира отказ от среща с преговорния екип на ГЕРБ-СДС в състав Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева:

"Разбирам среща лидер с лидер. Ако г-н Борисов прецени, че има какво да си каже с лидер, който зад гърба си има признати 100 000 гласа, ще ме покани".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна