Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече в сравнение с тези през същия период на миналата година. 

От началото на месеца са пламнали 67 пожара в областта, докато миналия юни са били 32. Седем са вече пожарите в житни блокове, като са унищожени близо 1000 дка зърнени култури, уточни  началникът на противопожарната служба в Ямбол комисар Кольо Гяуров на заседанието на Областния щаб за защита при бедствия и призова:

„В близост до посевите със житни култури на не по-малко от 50 метра от тях не бива да паркират дори моторни превозни средства, да не се изхвърлят незагасени цигари и да бъдат много внимателни при боровен с открити огнезиточници“.

Рискът от бързо разпространение на огъня е екстремен, заради високите температури през този месец, които достигнаха почти 40 градуса, тревната растителност вече навсякъде  е изсъхнала, в региона постоянно духа вятър. Въпреки изричните забрани, продължава  и порочната практика с паленето на стърнища. Все още има и пожари, възникнали от неизправна земеделска техника, допълни комисар Гяуров.

По публикацията работи: Нина Рангелова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна