Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: ВАС спря новата организация на движението в центъра на София

Снимка: Ерол Емилов
Чуй новината! Чуй новината:

ВАС окончателно спря новата организация на движението в центъра на София - по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", съобщиха от пресцентъра на институцията.

Висшите магистрати оставиха в сила решението на Административен съд София–град, в което се посочва, че трябва да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столичната община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, по въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.

Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване, отбелязват върховните магистрати в мотивите си.

Според тях към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на Генералния план на Столичната община е изтекъл, следователно няма действащ план, предаде БТА.

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници. Те бяха последвани от дни на протести на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен", на живеещи там и собственици и ползватели на търговски обекти в района.

На 10 май последва извънредно заседание на постоянната комисия по транспорт към Столичната община. Дни след заседанието на комисията Административен съд София-град се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК.   

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна