Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова вълна от разпродажби на акциите на Trump Media

Снимка: Ройтерс

Компанията, стояща зад приложението за социални медии Truth Social на бившия президент Доналд Тръмп, която се търгува на борсата Nasdaq под името DJT, е подложена на нова вълна от разпродажби на нейни акции от началото на юни насам, като днешната търговия на Уолстрийт стартира със спад от над 12% към 27,4 долара за една акция.

Текущата цена вече е с над 40% по-ниска от тази в началото на месеца, когато акциите на Trump Media струваха малко над $ за акция.

Солидния спад представлява огромна загуба - поне "на хартия" за Доналд Тръмп, който е мажоритарния собственик на Trump Media.

Близо 115-те хиляди акции на Тръмп в компанията, които бяха оцени от пазара в началото на юни за около 5,6 млрд. долара, днес биха стрували около 3,2 млрд. долара въз основа на рязкото поевтиняване на акциите през последните седмици.

Графика на Trump Media (DJT) (в долари за една акция)


Акциите на Trump Media се намират в нов солиден спад 30-ти май насам, когато съдебното жури в Ню Йорк осъди бившия президент и предполагаем републикански кандидат за президент по 34 престъпления за фалшифициране на документи за прикриване на плащане, с цел  да накара бивша порнозвезда да мълчи за връзката им преди изборите през 2016 г.

Поевтиняването на акциите се ускори по време на търговията във вторник, съвпадайки с крайния срок на компанията, свързан с очакваното одобрение от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на нейната декларация за регистрация.

Във вторник акциите поевтиняха с близо 10% при повече от два пъти по-голям среден обем на търговия, а след края на сесията на търговия Trump Media разкри, че SEC е обявила регистрацията за ефективна - съобщение, което обаче беше последвано от нов срив с над 17% на акции на извънборсовата търговия след самото решение.

С това решение на SEC се два възможност на първоначалните инвеститори в Trump Media да упражняват право да препродават публично ценните книжа, обхванати от регистрационната декларация.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна