Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС

Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил. 

В пълен състав от 14 митрополити се проведе заседанието на Светия синод. На влизане американският митрополит Йосиф обори информацията, че той е най-вероятният кандидат за нов патриарх, защото е най-старшият сред деветима, които отговарят на условията в устава, като се аргументира с възрастта си. 

Според устава на църквата митрополитите трябва да отговарят на няколко определи условия - да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. На тези критерии отговарят деветима от общо 14 митрополити. Това са: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий и Видинският митрополит Данаил. 

Освен митрополит Йосиф, пловдивският митрополит Николай още през март заяви, че се отказа да участва в избора. 

След заседанието, продължило осем часа, говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан каза в отговор на въпрос:

"Няма как да обсъждаме тези неща, 42 тура говорят достатъчно". 

Следващата неделя – на 30 юни, тримата избрани митрополити ще бъдат предложени на Патриаршеския избирателен църковен събор. Митрополитът, получил най-много гласове, ще бъде новият български патриарх. В същия ден ще се състои и неговата интронизация. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна