Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Снимка: bulgaria-embassy.org

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс".
След посещението си в Северна Корея тази седмица Путин предположи, че такива оръжейни доставки за Пхенян, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.
"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално, в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила", коментира Матю Милър.
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че това е повод за безпокойство, но не е изненада. Той каза, че нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние.
Договорът, подписан от Путин и Ким Чен-ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу една от тях.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени