Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

Снимка: Незабравка Кирова

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона.

Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде осветена паметна плоча и открита изложба, посветени на юбилея. Очакват се гости от Европейска мрежа "Места на мира", на която община Кайнарджа е член от 2015 година.

Годишно повече от 3000 души посещават туристическия център, открит преди десет години. Голяма част от тях от тях са българи, които от първа ръка получават информация за историята на региона, за преселението в Южна Добруджа след възвръщането ѝ през 1940 година. Научават и подробности за Руско-турската война от 1768-1774 година, завършила с подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор.

Посетителският комплекс е построен край историческата чешма и е на стойност 200 хиляди лева. Там се издига паметник на руския генерал Пьотр Румянцев, подписал преди повече от два века договора с Високата порта от името на Екатерина Велика. Паметникът е дело на силистренския скулптор Йордан Колев и е част от Алея на пълководците.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени