Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 17 души са задържани вчера в Белгия заради измама със социални помощи, впоследствие инвестирани в недвижима собственост в България, съобщават белгийски медии, като се позовават на Инспекцията по труда в Брюксел. 

20 обиски са извършени в региона Брюксел, провинциите Антверпен и фламандски Брабант по време на операцията. Открити са около 15 000 евро кеш.

От инспекцията поясняват, че нанесените от престъпната група щети на белгийската социална система възлизат на 1.5 млн. евро. Схемата е осъществявана чрез узурпиране на чужда самоличност, на която е даван статут на независим служител, за да получава незаконно обезщетения, които се полагат при преминаването му към такъв статут. 

Част от средствата са били прехвърляни по банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в България. Властите в Белгия са поискали страната ни да конфискува имотите, след като самите те са блокирали 105 сметки в кралството, чрез които са били извършвани транзакциите.

Операцията е осъществена съвместно с федералната полиция в Брюксел в тясно сътрудничество с Националния институт за социално осигуряване на независимите служители. От българското посолство в Белгия нямат коментар на този етап. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна