Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента започват в понеделник

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

В понеделник (24 юни) президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС.

Държавният глава ще разговаря с представители на три от формациите.

След като на втория ден от първото си заседание депутатите успяха да изберат председател на 50-ото Народно събрание и заместници на Рая Назарян и след като бяха формирани парламентарните групи, президентът Румен Радев започва предвидените в Конституцията задължителни политически консултации със седемте формации, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Време е за действие", коментира държавният глава, който свика 50-ия парламент 10 дни след изборите. Той не се обърна към депутатите от парламентарната трибуна, но препоръча на всеки един от тях да се ръководи от интересите на българите, а не на партийните централи:

"Този парламент има да решава много въпроси, натрупани през годините. Но голямата мисия на всеки един от народните избраници е да съхрани мира, сигурността на страната и на българските граждани в една много сложна геополитическа обстановка и бушуваща война до нашите граници".

Президентът ще разговаря поотделно с представители на седемте парламентарни групи и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. 

Консултациите на президента започват  с най-голямата формация - ГЕРБ-СДС, която ще получи и първа възможност за съставяне на правителство. Срещата им с държавния глава е насрочена за 9.00 часа. 

Два часа по-късно – в 11.00 часа, на консултации на "Дондуков" 2 са поканени представителите на ДПС, които ще получат втория проучвателен мандат за правителство, ако първият се провали. 

Трети при президента ще бъдат от коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България". Срещата е насрочена за 14.00 часа. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна