Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев или Главчев да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон – решение няма!

Снимка: БГНЕС

Все още няма решение дали президентът Румен Радев, или служебният премиер Димитър Главчев ще представят България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Темата беше коментирана в кулоарите на парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на НС, че вече е трябвало да има позиция на България, която да отиде и да отстоява на Срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон. Той добави, че по времето, когато той е бил министър-председател, върховният главнокомандващ, а именно президентът, е ходил на срещите на върха на Алианса.

"Натъжен съм, защото се занимаваме с такива кокошкарски обиди, за да не използвам и аз такива. При положение, че нямаме план, милиардите стоят. Предстои среща на най-високо ниво в НАТО. Вместо да слушаме позицията на България, да спорим по нея, да изпратим президента и, поне по наше време, който и да е бил президент, когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО. Ние трябваше да имаме вече позицията на България, на външното министерство, която, който и да отиде, да я отстоява", коментира той.

Категорична позиция за това, че България трябва да бъде представена на sрещата на върха на НАТО във Вашингтон, от министър-председателя Димитър Главчев, заяви и председателят на ДПС Делян Пеевски.

Според него, в този решителен за сигурността на света в Европа страната трябва да бъде представена от български представител с ясен евроатлантически профил.

От ПП-ДБ потвърдиха тази позиция.

"Това, което виждам е, че позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна, съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и на ръководството в Русия. Така че в това отношение аз смятам, че е така. Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от парламента, и от Министерския съвет, който аз водех, и от европейските ръководители, тъй като на всеки Европейски съвет през последните 2 години се обсъжда тази тема, така че, да, аз смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Това трябва да бъде пределно ясно. Българският интерес е войната да бъде колкото може по-далече от границите на България", коментира Николай Денков.

От "Величие" подкрепиха това и казаха, че казусът е лесен за решаване.

"Това е прецедент. Никога не се е случвало Народното събрание да взима подобно решение. Още повече, че в Конституцията ясно е записано кой осъществява националната сигурност. Това е Министерски съвет, така че не може да се влиза в някаква колизия между институциите. Г-n Главчев трябва да си поеме отговорността, няма нужда Народното събрание да прави санкция за подобно нещо при факта, че никога не се е случвало", подчерта Николай Марков.

От "Възраждане" видяха интрига между ГЕРБ-СДС и "Величие".

"Позицията на "Възраждане" беше такава, че трябва да се отиде. Нашият президент, който е главнокомандващ, така или иначе да отиде и да представлява България, при положение, че нямаме постоянен министър-председател, но ДПС бяха категорично и Пеевски се изказа категорично и каза, че няма да толерира да отива президента, от "Величие"  подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашния министър-председател", каза Цончо Ганчев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна