Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на българската Агенция "Митници" с награди от британската агенция за борба с престъпността

Снимка: Агенция "Митници"

Днес в Лондон британската Национална агенция за борба с престъпността (National Crime Agency - NCA) награди 7 служители на българската агенция „Митници“ за ефективната работа на митническата администрация по предотвратяване на контрабандата на така наречените „малки лодки“ за пресичане на Ламанша и оборудване за тях.

Лично директорът на Националната агенция за борба с престъпността Греъм Бигар връчи наградите на тържествена церемония.

С индивидуални награди бяха удостоени директорът на Агенция "Митници" Георги Димов, заместник-директорът Пламен Павлов, началникът на отдел "Борба с наркотрафика" Стефан Бакалов и още четирима експерти от дирекция "Митническо разузнаване и разследване", които активно работят по въпроса с "малките лодки".

България е на основното трасе за контрабанда на такива лодки и оборудване през ЕС, обикновено произведени в Китай и идващи през Турция.


Ето какво заяви Пламен Павлов за успеха на операцията в България:

"Задържани са повече от 100 лодки предназначени като средство за преминаване на Ламанша на нелегални мигранти. За съжаление, в някои случаи, когато ние и другите служби не сме успели да спрем такива лодки при достигането на бреговете на Ламанша, има много смъртни случаи, защото те не се надеждни средства за прекосяване на по-големи водни пространства".

В рамките на сътрудничеството с британската Национална агенция за борба с престъпността, българските митнически и гранични власти са предприели засилен контрол, като директорът на Агенция "Митници" е издал през 2023 г. заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. Отчита се, че по този начин са били прекъснати най-честите маршрути за легални доставки, като при опит за легален внос през някои от забранените пунктове, стоките не се допускат в ЕС и се връщат към изпращащата държава, а при опит за контрабанден внос лодките, двигателите и оборудването за тях се задържат.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна