Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори.

"Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към борба с климатичните промени, развитие на кръговата икономика, нови екосъобразни технологии и продукти, производство на възобновяема енергия и осигуряване на достъпна енергия за цялото население.

Тези приоритети са посочени в рамката на стратегическата фискална политика на страната до 2028 г., която бе представена от Министерството на финансите.

Зелената икономика е поставена като ключова ос и в дългосрочната стратегия за развитие на Кипър „Визия 2035“, подчертаха от министерството.

С над 1 млрд. евро от европейските кохезионни фондове и Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат насърчени инвестиционни проекти и реформи, които пряко допринасят за постигането на зеления преход. Още 2 млрд. евро ще бъдат привлечени от частния сектор и държавния бюджет.

С нови планове за безвъзмездна помощ ще бъдат подкрепени енергийни подобрения на домакинствата, бизнеса, публичния сектор и местните власти, от които се очакват допълнителни спестявания на енергийни разходи.

Целта е осигуряване на интелигентно и устойчиво развитие на всички сектори на икономиката, създаване на нови работни места и възможности за бизнес, се казва в стратегическата фискална рамка на правителството.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна