Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш, ООН: Русия трябва да спазва санкциите срещу Северна Корея

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, след като по-рано тази седмица Москва и Пхенян задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако някоя от двете държави се изправи пред въоръжена агресия, предаде Ройтерс.

Пактът, подписан от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в сряда, следва обвиненията на САЩ, че Пхенян е предоставил оръжия на Русия за използването им срещу Украйна. Както Москва, така и Пхенян отрекоха обвиненията.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на 28 юни за Северна Корея по искане на САЩ, Франция, Великобритания, Южна Корея и Япония, които искат да обсъдят трансфера на оръжия от Пхенян в нарушение на резолюциите на Съвета.

Официално известна като Корейската народнодемократична република (КНДР), Северна Корея е под санкции на ООН от 2006 г. насам заради своите ядрени програми и програми за балистични ракети и тези мерки бяха засилени през годините - при това с подкрепата на Русия, напомня агенцията.

"Има санкции, одобрени от Съвета за сигурност по отношение на КНДР. Всички отношения, които която и да е страна има с КНДР, включително Руската федерация, трябва изцяло да спазват тези санкции", заяви в петък пред репортери генералният секретар на ООН Гутериш пред репортери.

От Мисията на Русия в ООН отказа да коментира изказванията на Гутериш, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна