Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът продължава консултациите с политическите партии

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за формиране на кабинет. 

Вчера държавният глава разговаря с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Днес са насрочени срещи с още две парламентарни формации.

Президентът ще се срещне с четвъртата и с петата парламентарна група в рамките на политическите консултации с партиите. 

Преди ден от ГЕРБ-СДС казаха, че ще предложат правителство на малцинството с техен кандидат за премиер, различен от Бойко Борисов, и ще търсят подкрепа за кабинет от всички парламентарни формации, които не искат нови предсрочни избори. 

От ДПС дадоха знак, че ще подкрепят правителство на ГЕРБ. 

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обявиха, че остават опозиция в 50-ото Народно събрание.

"Аз по принцип избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия. Ситуацията е доста сложна. Казвам го неслучайно, защото се множат партиите с желание за третия мандат", каза Румен Радев. 

Такова желание проявиха от партия "Възраждане“. Представителите ѝ ще разговарят с президента днес в 9 часа. 

Пред Българското национално радио лидерът на "Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че ако партията му получи третия мандат, ще разговаря за общо управление с всички парламентарни сили без ГЕРБ и ДПС:

"Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Няма да бъде лесно, но това е осъществим вариант".

В 11 часа днес президентът ще разговаря с представителите на БСП. Левицата няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ или на ДПС. Социалистите все още не са решили дали ще подкрепят правителство с трети мандат. 

Пред Българското национално радио заместник-председателят на парламента Драгомир Стойнев обясни:

"В парламента има достатъчно десни партии, които могат да си партнират. БСП е единствената лява партия в това Народно събрание. С десните партии в парламента няма какво да си говорим, а и никой не ни е потърсил. Не очаквайте от БСП, която е с 18 депутати, да излезем и да дадем решението на проблема".

Драгомир Стойнев: ИТН припознаха идеята ни за експертен кабинет, можем да намерим разбирателство и за третия мандат

Вероятно утре президентът ще разговаря с последните две формации – "Има такъв народ" и "Величие". След края на политическите консултации със седемте парламентарни партии държавният глава трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на кандидат за премиер, посочен от ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна