Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 27 до 29 юни, пред НДК

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

Снимка: Pixabay

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата.

Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен конкурс, тази година провеждащ се за първи път в две държави - България и Турция, каза пред Радио София Галина Нифору - директор на фестивала и председател на Българската асоциация на износителите на вино.


„Трофеите тази година, за розе и за пенливо вино, отново са в български ръце. За тези 13 издания, 12 пъти трофеят за пенливо вино се печели от България, а трофеят за розе поне 5-6 пъти се е печелил. Смело мога да кажа, че българските розета са най-добрите на Балканите“, обясни Нифору.

Тя добави, че България има трофей и за най-добро червено вино от сорта Мавруд.

„Технологията сме я овладели до съвършенство. Явно и климата, почвата, и всички тези неща допринасят. Така че ще се връчат три трофея на български изби на 27 юни. Гранд трофеят тази година спечели една сръбска изба с бяло вино, като за втори път за тези 13 години печели бяло вино, това е доста рядко“, посочи Галина Нифору.

По време на Балканския винен фестивал, посетителите ще могат да опитат деликатеси от различни национални кухни, на фона на джаз музика и изкуство под открито небе.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени