Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеч, разширение на път и водовземане от защитена зона заплашват Къпиново

| Репортаж
с. Къпиново
Снимка: Здравка Маслянкова

Незаконна сеч и нерегламентирано разширение на общински път, както и инвестиционно намерение за водовземане от река Веселина, която е защитена територия по "Натура 2000", заплашват великотърновското село Къпиново след унищожителната градушка, която удари преди две седмици. Проблемът ще бъде дискутиран на днешното заседание на Великотърновския общински съвет. 

В постоянната комисия по земеделие и гори в Съвета е постъпило инвестиционно намерение от земеделски арендатор от село Церова кория за подборен устройствен план за водовземане от река Веселина на територията на село Къпиново. Искането е за три тръби, чрез които да се черпи по близо 220 кубически метра вода на час за напояване на земеделски земи.

Има риск да се унищожи защитената зона, каквато е поречието на Веселина в този район, коментира общинският съветник Димитър Манолов.

"Тогава още ми направи впечатление, че ще се ползва вода от една вече почти пресъхнала река и поставих въпрос дали някой е направил обследвания. От село Къпиново в посока Миндя зоната се води в "Натура 2000", защитена зона. Ако ние позволим тази вода да бъде изчерпана, това означава да унищожим една голяма част от  "Натура 2000", попадаща между двете землища".

Общинските съветници Димитър Манолов и Борис Китанов инициираха проверка на място с разследващи полицаи, представител на общинското предприятие "Горско стопанство" и кметовете на Церова кория и Къпиново. На място завариха масова незаконна сеч на огромни дървета, струпани по брега и нападали в реката, както и изкопи за разширение на общински полски път в района, където се иска да бъде направено водовземането.

"Така изглежда, че нещата са подготвени предварително, като се вижда колко огромна дървесина е премахната от общинско място. Личи си, изглежда, че има незаконно навлизане в общинска собственост и незаконно премахване на дървесина", коментира Китанов.

"Меко казано съм потресен, че някои хора си позволяват на общинска собственост да изпълняват такива строителни дейности без разрешение. Още повече съм потресен от това водосборище, което е на устието на река Веселина, което при един евентуален дъжд тези хора в Къпиново, които градушката ги уби, сега ще ги удавим", допълни Манолов.

Няма издадени разрешителни за почистването на коритото на река Веселина и няма законова причина за сечта и изкопите за разширението на общинския полски път, коментира кметът на Къпиново Добрин Георгиев. Според него, така създадената ситуация е сериозна предпоставка за заливане на ниската част на селото:

"Това нещо, ако дойде, ще заприщи големия мост с опасност да го събори, той е на няколко века мост. Долната част на селото ще бъде залята, да не говорим, че там живеят много възрастни и самотни хора. Ако дойде внезапната вода, може да бъде с трагичен край. Извикали сме органите на реда. Лично аз се обадих на 112. Трябва да се вземат незабавни мерки тази земна маса да се премахне от тук, където е струпана. Другото ми по-голямо опасение е, че реката не е чистена от последните 15 години, където също има нападали дървета".

Мирослав Попов, служител на Общинското предприятие "Горско стопанство", е  категоричен:

"При нас не са постъпвали никакви документи за разрешаване за почистване на път или за почистване на имот. Вече дознателите, като ни поискат информация, ще им я предоставим".

Кметът на Церова кория е дал становище за водовземането за напояването на земеделските земи на арендатора в селото. Христо Кунчев заяви, че не е знаел, че някой незаконно е започнал подготовката на терена още преди Общинският съвет да вземе решение, било то положително или отрицателно:

"Не мога да дам компетентно мнение за ефекта от това, което е извършено. След като бъде разгледано от компетентните органи дали  е престъпление и дали това вреди на околната среда, на реката, всеки, който го е извършил, трябва да понесе своята отговорност. Проектът тепърва трябваше да бъде осъществен. В четвъртък трябваше да се даде становище от общинския съвет. След като е тук общински съветник и смята, че е неправомерно, в техни ръце е да се стопира".

Земеделският арендатор Георги Арабаджиев от Церова кория, поискал одобряването на подробния устройствен план за прокарването на тръбите от реката Веселина до земите му, не беше открит за коментар.

За незаконната сеч и изкопи около защитената територия на река Веселина в Районната прокуратура във Велико Търново е образувано досъдебно производство.

На днешното заседание на Великотърновския общински съвет със сигурност се очакват спорове, но няма яснота положително или отрицателно ще е решението за водовземането от защитената зона.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна