Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал "Пясъчни творения" с осмо издание в Балчик

На 6 юли плажът "Двореца" в Балчик – в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, ще стане домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”. 

Участниците ще имат на разположение един час, за да сътворят най-красивото, на което са способни, от пясък и с дарове на морето, а жури от професионалисти в областта на културата и изкуството ще определи носителите на специалните награди.

Тазгодишното издание на "Пясъчни творения" се посвещава на стогодишнината от създаването на Двореца, която ще бъде отбелязана със специална изненада за участниците.

Организаторите очакват всеки, който иска да се включи, да си носи на плажа кофички и лопатки.

За повече подробности можете да посетите сайта на фестивала.

 Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир " с Мартин Кръстев от Балчик, чиято е идеята за фестивала. Чуйте звуковия файл.

Фестивалът "Пясъчни творения" се провежда вече осем години – в град Балчик (2017-2021) и в "Албена" (2022). Целта е децата да създават прекрасни пясъчни чудеса, разкривайки таланта си, да покажат нови идеи и техники, и най-вече – да се позабавляват на брега на Черно море.

С всяка година интересът към фестивала се увеличава. В последното издание на фестивала през 2022 г., което се проведе в к.к. "Албена”, се включиха над 120 участници, като фестивалът имаше международен характер. Участваха както деца от България, така и чуждестранни туристи, почиващи в околността. 

За седемте издания във фестивала са взели участие над 500 деца от цял свят.

От 2019 година фестивалът "Пясъчни творения" е включен в общонационалния културен календар на Министерството на културата, а през 2022 г. стана носител на първата специална награда за доброволческа мисия на Националното представителство на студентските съвети в инициативата "Мисия доброволец – (не)възможна", организирана Министерството на младежта и спорта.

Снимки – детски фестивал "Пясъчни творения"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна