Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Самоковско в Деня на риболова

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

Снимка: БТА

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков.

Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова.

Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и секретаря на Общината Венера Милова, както и представители от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Представители от Ловно-рибарско сдружение - Самоков се ангажираха с транспортирането на зарибителния материал до селата. Те обясниха как да се аклиматизират рибите, преди да бъдат пуснати във водата. Зарибителният материал е закупен от пъстървово стопанство "Тошков чарк" на язовир Батак. Ежегодно Община Самоков закупува между 8 и 10 хиляди риби, в зависимост от големината им, уточнява БТА.

Обикновено в зарибяването участват и любители рибари, членове на Туристическо дружество "Рилски турист" и граждани. Процесът се провежда под контрола на ИАРА.

Рибките са с големина около 8 сантиметра и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. От ловно-рибарското сдружение призоваха рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят, да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна