Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Снимка: Ройтерс

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания „Енвидиа“, чиято стойност надхвърли три трилиона долара. Само преди няколко месеца беше оценявана на един трилион. И докато останалите две компании в челната тройка - „Майкрософт“ и „Епъл“, са познати от десетилетия, то „Енвидиа“ остава встрани от масовата култура. 


На какво се дължи изкачването й до върха на фондовата борса? С една дума - далновидност. А по-конкретно: производството на интегрални схеми, необходими за приложението на изкуствения интелект, което й отрежда уникална позиция в технологичната индустрия в момента. Всички технологични гиганти - „Майкрософт“, „Мета“, „Алфабет“, ги купуват за продуктите и услугите си. 

Енвидиа е лопатата на Златната треска на изкуствения интелект. В крайна сметка всеки ще си получи лопатата, но все още сме далеч от този момент“, е аналогията на финансовия специалист Лиз Милър. 


„Енвидиа“ по принцип произвежда видеокарти, които обработват и превръщат двоичните данни от процесора в компютъра ви в изображения и текст и след това ги изпраща към монитора. Компанията обаче подхожда предвидливо и още преди около 10 години, преди всички останали, започва да приспособява технологията си към изискванията на софтуера с изкуствен интелект. Така, с високото търсене в момента на тези чипове, е трудно конкурентите им да ги достигнат, защото проектирането на тази технология отнема време, а „Енвидиа“ вече е доста напред. 

„Това обаче няма да е трайно положение. Когато други производители на чипове и проектанти проумеят технологията за изработката им, тогава „Енвидиа“ може да се срине много бързо“, предупреждава Сет Сютел, заместник-главен редактор на репортерското звено на „Асошиейтед прес“, отговарящо за финансовите пазари. И наистина - тази седмица акциите на компанията паднаха с почти 13 процента за три дни. Така активите й се обезцениха с около 550 милиарда долара. Последва обаче покачване на акциите. 

Въпреки всичко възходът на компанията е впечатляващ - от първоначалното предлагане на акции на „Енвидиа“ на фондовата борса в началото на този век до днес стойността на акциите й се е вдигнала с над половин милион процента! 

Това е безпрецедентно в историята на капитализма. Подобни неща са се случвали единствено при отриването на петрола или създаването на двигателя с вътрешно горене“, смята журналистът от „The New Yorker“ Стивън Уит. 


Да си на правилното място в подходящия момент и да имаш качествено производство ти осигурява първото място в надпреварата за чипове. Или пък по-скоро сме свидетели на нов вариант на балона „дот ком“? 

„До известна степен това е обективно сравнение. Мащабът на ръста на стойността на „Енвидиа“ е нещо невиждано на фондовия пазар за последните 25 години. Преди две години компанията струваше 300 милиарда долара на фондовия пазар, а сега - 11 пъти повече. Това е забележително. Печалбите й се повишават много бързо. През февруари бяха нагоре с 260 процента, през май растежът беше същият“, казва Том Стивънсън, британски експерт по инвестиции.

Любопитството се насочи и към изпълнителния директор на компанията и нейн съосновател преди 31 години - 61-годишният Дженсън Хуанг. Той притежава 3 процента от „Енвидиа“ и личното му богатство в момента се равнява на над сто милиарда долара, и така става един от 15-те най-богати хора на планетата. Марк Зукърбърг го нарече „Тейлър Суифт на технологиите"


Той е много забавен и харизматичен. Весело е около него, но мисля, че може да бъде трудно да се работи за него. Бих го сравнил с генерал от армията или пък наистина отдаден спортен треньор. Натиска служителите си, за да получи най-доброто от тях. А те го обичат както се обича, по естествен път, един истински лидер. Но на моменти може да бъде много взискателен. Дженсън Хуанг сравнява създаденото от него с нова индустриална революция. Говори за завод, в който влизат данни, а излиза интелект. Ако това е вярно, то ще промени коренно начинът, по който работи икономиката ни. Ще се положи началото на нова епоха на производителност. Всичко ще работи по различен начин, ако това е истина. А инвеститорите залагат, че е така. Затова и акциите растат“, разказва журналистът от „The New Yorker“ Стивън Уит, който е интервюирал Дженсън Хуанг. 

Хуанг е роден в Тайван, но когато е на петгодишна възраст семейството му напуска острова и се мести в Тайланд. На девет, той и по-големият му брат, отиват да живеят в САЩ при свой чичо в Такома, щата Вашингтон. Няколко години по-късно, родителите му също се местят в САЩ и семейството се установява в Орегон, където Хуанг се дипломира с инженерна електротехническа специалност от държавния университет в щата. Магистратурата на Хуанг е отново по електротехника от университета Станфорд, където се завърна през април, за да говори пред студенти и им даде следния съвет:

„Мисля, че едно от моите предимства е, че имам ниски очаквания. Хората с високи очаквания имат ниска издръжливост. А, за нещастие, издръжливостта е важна за постигането на успех. И, както знаете, големите постижения не се равняват на интелект, а идват от силната личност. Тя не се формира в умните хора, а в изстрадалите хора, така че ви пожелавам болка и страдания.“ 

Хуанг е женен за Лори Милс - приятелката му от колежа и партньор в лабораторните изследвания. Тя също е електроинженер. Те имат две деца и живеят в Санта Клара, Калифорния.

„Изключително е, че едно нормално момче, което работеше като сервитьор порасна и се превърна в това. Няма магия, а само 61 години упорита работа всеки ден.“

Снимки: Ройтерс
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна