Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нейт Маккинън бе избран за най-стойностен в НХЛ

Маккинън позира със своите награди.
Снимка: БТА

Нападателят на Колорадо Нейт Маккинън получи за първи път в кариерата си "Харт Трофи" за най-стойностен играч през сезон 2023/2024 в Националната хокейна лига на церемония в Лас Вегас.

В допитването сред членовете на журналистическата Асоциация на отразяващите професионален хокей (PHWA) 28-годишният Маккинън изпревари Конър Макдейвид от вицешампиона Едмънтън и Никита Кучеров от Тампа Бей.

Съотборникът на родения в Русе вратар Александър Георгиев Маккинън заслужи и наградата "Тед Линдзи" за най-забележителен играч според Асоциацията на хокеистите от НХЛ. Той приключи кампанията с рекордните в кариерата си 51 гола и 89 асистенции и общо 140 точки в 82 двубоя от редовния сезон. 
 
18-годишният Конър Бедард от Чикаго получи "Колдър Трофи" за новобранец на годината, след като вкара 22 гола и даде 39 асистенции в 68 мача в дебютния си сезон. 

За най-добър защитник беше избран Куин Хюз от Ванкувър, който взе "Норис Трофи". 24-годишният Хюз записа 17 попадения и 75 асистенции в 82 срещи и стана първият играч в историята на канадския клуб, който печели приза.

С "Везина Трофи" за най-добър вратар беше отличен Конър Хелебcк от Уинипег. Американецът стана едва 23-ият страж в историята, който печели приза повече от веднъж, след като заслужи признанието и през 2020 година. 31-годишният Хелебък постигна 37 победи в 60 мача като титуляр, като в пет от тях опази вратата си без гол ("шътаут"), регистрирайки 92,1 процента отразени удари. Той завърши като номер 1 в лигата по показателя средно допуснати попадения на среща с 2.39, с което взе и приза "Уилям М. Дженингс". 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна