Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение

Снимка: БГНЕС

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода, без каквато и да е мярка за неотклонение. 

Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник. 

Това, което стана ясно още в съдебната зала, е, че Нико Тупарев и неговият съдружник Александър Тошев, който е и основният свидетел на прокуратурата, през последните две години са в много изострени отношения и водят помежду си десетки дела. Така че защитниците на Тупарев възразиха срещу това прокуратурата да бъде използвана в разрешаването на граждански спорове. 

Съдът обаче разкритикува прокуратурата за нещо по-важно от съмнението, че участва в решаването на такива спорове, а именно - в повдигнатото на Тупарев обвинение в длъжностно престъпление, като записа в определението си, че той не е длъжностно лице, тъй като е просто съдружник в дружеството, от което прокуратурата твърди, че са били присвоени средства.

Освен това се оказа, че на датите, на които Тупарев е получавал преводи като дивидент, такива е получавал и Александър Тошев. Няма доказателства Тупарев сам да е нареждал преводите, така че според Софийския градски съд няма как да бъде поддържано каквото и да обвинение срещу него и поради това излиза на свобода.

Това, което се чу още в съдебната зала е, че Александър Тошев се опитал и да смени собствеността на фирмата, като за това имало документи с неистински електронен подпис на Тупарев. Питането към прокуратурата беше защо не работи по тази линия, но отговорът от там не дойде, тъй като прокурора по делото Димитър Франтишек не застана пред журналистите след края на съдебното заседание. 

Това не е окончателно решение, то може да протестирано от прокуратурата пред Софийски апелативен съд. 

Нико Тупарев
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна