Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Доналд Тръмп и Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания.

Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на Джо Байдън. 

Това е в рязък контраст с анкетата от последния президентски дебат между двамата през 2020 г., когато 53% от зрителите са счели Байдън за свой фаворит срещу 39% за Доналд Тръмп.

Иначе дебатът можеше да бъде наречен "исторически" поради няколко причини. За първи път дебат между кандидати за Белия Дом се проведе в студията на американска телевизия и беше модериран от журналисти, а не от създадената през 80-те години Комисията по дебатите. Той се проведе необичайно рано, още преди двете партии да са номинирали официално кандидати си за президентската надпревара на своите национални конвенции, планирани за юли и август, и то в медия, считана за близка до Демократическата партия.

По време на дебата, който според медийни наблюдатели беше ожесточен и изпълнен с лични нападки, президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха вижданията си по голям брой въпроси, зададени от модераторите, сред които състоянието на американската икономика, инфлацията, кризата с мигрантите по южната граница, конфликтите в Украйна и Близкия изток и перспективите пред страната. 

Реакциите на дебата в американските медии могат да бъдат определени като бурни, но изпъква общото мнение, че Джо Байдън не е успял да се представи достатъчно добре в сблъсъка със своя съперник. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна