Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато говорим за мир, трябва да се добави, че търсим такъв, който да е устойчив и справедлив"

Велизар Шаламанов: Отказът на Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество

"Страната ни не успява да се възползва от всички възможности, които дава членството в Алианса"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Отказът на Румен Радев от участие в срещата на НАТО разединява българското общество и е вреден за националния интерес. Това зяви пред БНР доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

"Това е демонстрация на разминаването между личната позиция на президента по въпросите за развитието на НАТО и помощта за Украйна и легитимно формираната позиция на България. Не е полезна стъпка за страната ни, но е негово право и решение". 

Докато следизборният процес на назначаване на лидери на евроинституциите е все още преполовен, тази седмица друг важен - евроатлантически избор - стана категорично ясен. Известен е новият генерален секретар на НАТО. След 10 години на поста Йенс Столтенберг (бившият премиер на Норвегия) ще бъде сменен от Марк Рюте, който от близо 14 години е премиер на Нидерландия.

Рюте си осигури подкрепата на всичките 32 страни членки на Алианса - последно на Турция и Унгария, чиито лидери търсиха нещо в замяна за подкрепата си, както и на Румъния, чийто президент Клаус Йоханис смяташе, че е дошло време политик от източния фланг да поеме отговорността да оглави НАТО.

"Рюте ще заеме поста в един много предизвикателен момент. Става въпрос за приемственост и надграждане. НАТО съществува, за да гарантира отбраната на свободния свят, но с механизмите на възпирането. Избягването на войната е по-добро от всяка отбрана. Сега, когато имаме една изключително агресивна Русия и пълномащабна война, е важно да има и видими усилия на Алианса, които да са  ясен сигнал към Руската федерация.

НАТО  е в състояние да гарантира мира и сигурността на страните от Европа със своето единство и решителност". 

Когато говорим за мир, трябва да се добави, че търсим устойчив и справедлив, обясни Шаламанов в предаването "Събота 150". 

"Всеки друг е в кавички и води до още по-голяма заплаха от пълномащабен конфликт. Мирът може да бъде постигнат още на следващия ден, след като руският президент изтегли своите сили от Украйна и започнат разговори за поемане на разходите по възстановяването й и по преследване на военните престъпления, извършени от руските сили".

Той анализира желанието на група лидери в ЕС и в НАТО да се водят преговори с Кремъл.

"Такива преговори не се водят, защото се работи по това да има консолидирана позиция на цялата международна общност. От друга страна е ясно, че преговори могат да започнат едва тогава, когато от страна на Кремъл постигнат разбиране, че не е възможно да разединят свободния свят и да победят". 

НАТО стана на 75 години, а българското членство - на 20. 

"Не мисля, че България се колебае за този свой избор. Неразбиране буди въпроса защо страната ни не успява да се възползва от всички възможности, които дава членството в НАТОБългарското участие не  е видимо". 

Евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом няма да означава край на Алианса – такъв, какъвто е, категоричен е Шаламанов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна