Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Снимка: Архив

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна. 

По 40 случая за преосвидетелстване на ден имат лекари от комисии във Варна, които да разгледат по документи.

В комисията в Лом графикът на д-р Цветан Дамянов е запълнен още в понеделник – през 20 минути трябва да оценява по един човек.

"Има досиета по 80-100 листа. Аз за 15 минути не мога да прочета, понякога, една епикриза, а камо ли да дадем експертна оценка".

Капацитетът на комисията в Лом е средно по 15 случая на ден. Сутрин д-р Дамянов разпределя пациентите на групи, които ще минат само по документи, както и явяващите се на клиничен преглед. До вечерта решенията са готови.

"Имаме подготвени 20-30 човека, прегледани, готови за писане. Идвам в понеделник и компютърът не ме допуска, защото не ми дава часове да напиша това, което е готово! Сега ще чакат, когато има свободни часове - някъде за края на септември-октомври".

Случаите, които излизат в системата тази седмица по часове, са различни – например бебе, следвано от човек с шизофрения и незрящ човек. Лекарите-специалисти, които дават становища, не са на място всеки ден, уточни Дамянов:

"Идват 1 или 2 пъти месечно. Тогава са събрани досиета, гледаме ги и така нататък. Отговорните лица за това да спрат, ако могат, своевременно този хаос, защото всичко ще се отрази на хората с увреждания".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна