Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

Снимка: БТА

Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил са двамата претенденти за патриаршеския престол, които събраха най-много гласове след първи тур на гласуването за нов патриарх на Българската православна църква.

Общият брой на делегатите, които участват в Патриаршеския избирателен църковен събор е 138, като на първи тур за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64 делегати, за Видинския Даниил -  51, а за Ловчанския Гавриил - 19. Има 4 невалидни бюлетини. След обявяване на резултатите от гласуването наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий съобщи:

"Поради обстоятелството, че никой от тримата митрополити не получи изискуемото мнозинство от 2/3 от присъстващите избиратели, се пристъпи към втори тур на гласоподаване. Вторият тур е за двамата с най-много подадени гласове, а именно Врачански митрополит Григорий и Видински митрополит Даниил".

Изборът протича при тайно гласуване според устава на Българската православна църква, за избран за патриарх се приема този, който получи 2/3, той ще бъде и обявен и провъзгласен за Български патриарх и Софийски митрополит.

"Ако ли пък има равен брой гласове или не достигнат тези гласове, се прави втори тур, докато се достигнат повече от половината гласове, за да бъде избран новия Български патриарх между двамата, които останат с най много гласове", обясни митрополит Киприан говорител на Светия Синод. Около 14,30 часа се очаква да се разбере името му новоизбрания Български патриарх.

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати тази сутрин в митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие. Стотици миряни присъстваха на службата, сред които бившите министър-председатели на България Симеон Сакскобургготски, Николай Денков и Ренета Инджова. След това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи заупокойна молитва на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По-късно представителите на поместните църкви ще присъстват на интронизацията на новоизбрания български патриарх в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА
Снимка: БТА
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна