Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки пред избирателните секции във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи. 

Активността се е повишила със седем пункта в сравнение с последните редовни парламентарни избори през 2022 г. Затова пък кандидатите за депутати са едва 4010  - най-малкия брой от 30 години насам. Това се дължи несъмнено на твърде кратката кампания след неочакваното разпускане на парламента от президента Еманюел Макрон след европейските избори.

До самия край на кампанията проучванията сочеха за фаворит крайнодесния Национален сбор, следван от новосформираната широка лява коалиция. Президентската коалиция "Заедно!", която е едва на трето място в анкетите, в поне 60 района не е представила свой кандидат в полза на някой от умерените политически сили. 
До балотаж ще стигнат кандидатите, спечелили 12,5% от гласовете на избирателите, като в много райони има изгледи за трима кандидати на втори тур.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна