Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Патриарх Даниил
Снимка: БГНЕС

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът:

"Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да възхвалим Тебе, единия Бог, в Троица прославен".

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", каза пред журналисти новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия.

Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия. 

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ присъстваха представители на поместните православни църкви – руска, грузинска, румънска, сръбска и др. За пръв път на интронизацията на български патриарх присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, който пристигна за събитието начело на църковна делегация.

В катедралния храм присъстваха и много български политици, общественици и миряни, дошли да приветстват новия духовен водач на България.

Служебният министър-председател Димитър Главчев заяви, че държавата не би трябвало да се бърка в работите на църквата. 

„Макар че в източното православие е малко по-особено, но аз съм на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза той преди да влезе в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Президентът Румен Радев пожела здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия. Според него „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход“.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян отбеляза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор.

Изборът на български патриарх бе отразен в репортаж на "Франс прес" от София.




По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна