Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слово на Вселенският патриарх Вартоломей по време на церемонията по интронизация на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

"Да открием пътя за възвръщане на църковността в между православните отношения"

Вселенският патриарх Вартоломей
Снимка: БГНЕС

"Повтаряме настойчиво, дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори, което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата, каза Вселенският патриарх Вартоломей по време на церемонията по интронизация на новия български патриарх - Видинският митрополит Даниил. 

"Именно този боготворен опит на църквата донасяме днес и тук при вас, братя и чада, като вземаме лично участие във вашата радост, която е радост и тържество за целокупната, свята и съборна апостолска църква.

Това свидетелстваме днес на това свято събрание, нашия опит от носенето на Кръста Христов, на страданията заради неговата любов, на светостта, на единството, на помирението, на съгласието, на взаимното приемане и на солидарността и на всички онези добродетели, които съпътстват и бележат истинния и чист църковен живот, отбеляза още Вселенският патриарх Вартоломей по време на церемонията по интронизация на новия български патриарх - Видинският митрополит Даниил. 

"Приветстваме единодушно равния по чин да бъдем поканени да присъстваме лично на избора и интронизацията на първия сред вас. Едно събитие, което се случва за първи път в църковната практика. 

Този изключително обнадеждаващ факт дава нова перспектива в между православните отношения и така открива нова епоха. Тази епоха трябва е белязана от надмогване на историческите трудности на изолацията и самодостатъчността, да открием пътя за възвръщане на църковността в между православните отношения, каза още Вселенският патриарх Вартоломей.


Още слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна