Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще бъде в НС при гласуването на предложения от ГЕРБ-СДС кабинет

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще присъства утре в Народното събрание по време на гласуването на предложеното от ГЕРБ-СДС правителство. Той отбеляза, че не е изненадан от предложението на формацията за чисто партийно правителство. 

За проектокабинета на ГЕРБ-СДС Радев каза, че по време на консултациите с всяка една партия той е повдигнал въпроса за тяхното предложение за формула и за съставяне на кабинет. "Това е целта на изборите - партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната", каза държавният глава пред журналисти в Атина, където е на официално посещение. 

Пред българските медии в Атина Румен Радев коментира това, което вчера чу като предложение от ГЕРБ-СДС за състав на правителство и формула:

"Аз не съм изненадан изобщо от това предложение, чисто партийно, защото по време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси, те изразиха своето разочарование, че те не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. И съответно аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинство - като все пак някакъв изход, само че това изисква отговорност и политическа смелост.

Така че това е един път, който решиха да следват, и е нормално те да предложат такова правителство.

Разбира се, че носи рискове. Разбира се, че това е нещо ново за нашата политическа система. И зависи вече от реакциите на всички партии в парламента дали ще приемат такъв подход да се решават някои най-важни задачи, или ще се отиде отново на предсрочни парламентарни избори", коментира президентът.

Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония трябва да се изпълнява, а не ревизира, каза президентът Радев

След срещата си с президента и премиера на Гърция държавният ни глава коментира и действията на новото правителство в Скопие, което обяви, че иска предоговаряне на Договора за добросъседство между София и Скопие - позиция, изразена от премиера Християн Мицковски, на което Румен Радев припомни:
"Тяхната конституция защитава колективни права, докато моделът на нашата конституция, който е взаимствал от други водещи европейски държави, отстоява индивидуални права. Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека, защото в България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност.

Ние не стреляме по техните клубове, не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията. Има на какво да се научи това държавно ръководство, явно няма познания и по отношение на европейското законодателство - че когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват".

Радев допълни, че политическите процеси в Република Северна Македония тревожат както България, така и Гърция, като отдалечават страната с бързи крачки от европейската ѝ интеграция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна