Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Петер Сиярто
Снимка: БГНЕС

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски. 

"Помолих президента да помисли дали не бихме могли да обърнем реда - да ускорим мирните преговори като първо договорим бързо примирие. Примирие, обвързано с краен срок, ще бъде шанс за ускоряване на мирните преговори", каза Орбан.

Зеленски изслуша унгарския премиер, но не коментира публично предложението му.

Впоследствие заместник-ръководителят на президентския офис Игор Жовква разкри, че по време на двустранната среща Зеленски е изложил пред Орбан украинската позиция по въпроса. "Украйна наистина иска мир, но ние имаме свой инструмент за постигането му. Проведохме първата мирна конференция и се готвим за втората", посочи Жовква.

Няколко часа след срещата в Киев бе съобщено, че унгарският външен министър Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона с руския си колега Сергей Лавров. 

По същото време руски артилерийски обстрел край Херсон и по град Никопол доведе до нови жертви сред мирното население. Представител на украинските военновъздушни сили потвърди, че военното летище край Миргород, в Полтавска област, е било подложено на ракетен удар, но отхвърли твърденията на руските военни, че са унищожили пет украински изтребителя Су-27.

 А министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че Петагонът подготвя нови оръжейни доставки за Киев на стойност 2,3 млрд. долара.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна