Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък.

Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния момент. На митинг в Лондон Борис Джонсън заяви: "Ако сте малко изненадани да ме видите, ще бъда абсолютно ясен, че се зарадвах, когато Риши Сунак ме помоли да помогна и, разбира се, не можех да откажа. Тук сме, защото обичаме страната си. Каквито и да са различията ни, те са напълно тривиални в сравнение с бедствието, пред което можем да се изправим, ако тези така наречени проучвания на общественото мнение са верни, защото лейбъристите ще унищожат огромна част от това, което ние постигнахме".

Риши Сунак от своя страна благодари на Борис Джонсън за подкрепата и каза, че хората имат по-малко от 48 часа, за да спасят Великобритания от опасността от лейбъристко правителство. Той обаче призна, че хората се "колебаят" да подкрепят Консервативната партията.

"Не съм сляп за тяхното разочарование от мен, от нашата партия. Бяха много трудни няколко години за страната ни", каза той.

"Не сме направили всичко както трябва, не сме постигнали толкова голям напредък във всяка област, колкото бихме искали, но бих казал на всички, че този четвъртък изборите не са частични, а избор за бъдещето на страната ни и този избор ще има тежки последици за вашето семейство, ако вземете грешното решение", заяви Сунак.

Последното голямо проучване на агенция "Сървейшън" обаче предрича по-убедителна победа за лейбъристите с мнозинство над 300 гласа в Камарата на общините от тази, която постигна Тони Блеър през 1997 година.

Днес е ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна