Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призиви към Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Губернатори демократи подкрепиха президента

Раул Грихалва
Снимка: БТА

Втори американски конгресмен от Демократическата партия призова Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом след слабото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп миналата седмица. Раул Грихалва каза, че той все пак ще го подкрепи, но смята, че това е възможност "да се огледаме другаде".

Подобен призив отправи и Рийд Хейстингс, един от съоснователите компанията "Нетфликс" , която е сред най-големите дарители на демократите.  

Във вторник друг член на Камарата на представителите Лойд Дегет стана първият конгресмен от демократите, призовал Байдън да се откаже.

В отговор на въпрос дали Байдън обмисля да се оттегли, говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви:

"Категорично не, той остава в надпреварата. Това е обещал и това иска да продължи да прави за американския народ".

Губернаторите на Ню Йорк, Минесота и Мериленд изразиха подкрепата си за Байдън. Тримата бяха сред щатските лидери, които се срещнаха снощи с президента в Белия дом.

"Президентът винаги е имал нашата подкрепа и ние неговата, защото резултатите, които видяхме при тази администрация не могат да бъдат отречени и те ни дават надежди и за бъдещето. Щабът на Байдън ще има много работа преди изборите на 5 ноември, но президентът е заявил недвусмислено, че остава в надпреварата", каза губернаторът на Мериленд Уес Мур.

Две проучвания на общественото мнение показват, че Доналд Тръмп е установил трайно преднина пред Джо Байдън след телевизионните дебати. Според анкетите на "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" републиканецът води с 6 процента.

И според двете проучвания, които са национални, анкетираните отбелязват, че възрастта на 81-годишния Байдън е фактор, който влияе на привлекателността му като кандидат.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна