Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите. 

На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети заяви: "Това беше проблемен и труден процес, но това е и голям италиански, германски и европейски успех".

Той уточни, че управлението на новото дружество ще зависи от акционерите чрез съответен контрол, за да се гарантира спазването на целите, което не означава, че държавата ще се намесва.

Lufthansa ще придобие 41% дял от ITA Airways от акционера – министерството на икономиката и финансите чрез увеличение на капитала от 325 милиона евро.

В следваща фаза от новото дружество предстои увеличението му до 100% или общо инвестиции от над 800 милиона евро. Lufthansa ще бъде начело на IТА, въпреки че притежава по-малко от половината от акциите, веднага след подписването на споразумението предвидено през ноември тази година.

Според изпълнителния директор на Lufthansa Карстен Шпор връзките с Италия ще се подобрят, защото нейният икономически пазар на самолетните пътувания е втори по значение след този на САЩ. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна