Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

Служебният премиер отново отрече да има планове за изпращане на български войници в Украйна

Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.
Снимка: БТА

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която сме приели. Тя е приета по начин, по който е приемана през всичките години. И да успокоя най-вече българските граждани, че въобще не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна. Нито е обсъждана такава тема, нито предстои да бъде обсъждана".

Пред депутатите служебният премиер каза, че е поканил президента Румен Радев да води делегацията ни във Вашингтон, но не знае какви са мотивите му да се откаже.  

От "Има такъв народ" и БСП настояха заседанието да се проведе без камери и микрофони, за да могат да бъдат разсекретени документите, формиращи българската позиция. 

Тошко Йорданов: "Това, което изчете г-н Главчев и министърът на отбраната като общи приказки е вярно, като съдържание няма нищо общо с документите, които са в "Секретно деловодство". Има сериозни съмнения в мен за отказ от национален суверенитет в нещата, които са вътре, ако ние се съгласим. Мисля, че президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да води и защитава подобна теза пред партньорите или в НАТО".

След прегласуване депутатите взеха решение да закрият изслушването на служебния премиер, министърът на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на външните работи Невяна Митева.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна