Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия наложи временни изравнителни мита върху вноса на захранвани с батерии електромобили от Китай. Мярката идва след продължило 9 месеца разследване от страна на Комисията на държавните субсидии от Пекин.

Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е облагодетелствана от нелоялно субсидиране. То заплашва с икономически щети европейските производители на този вид коли. 

От Комисията отбелязват, че консултациите с китайското правителство се засилиха през последните седмици след размяна на мнения между изпълнителния вицепрезидент на ЕК Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Ван Вънтао.

"Продължават контактите на техническо ниво с оглед постигане на решение, съвместимо със СТО, което отговаря адекватно на опасенията, изразени от Европейския съюз. Всеки договорен резултат от разследването трябва да бъде ефективен за справяне с установените вредоносни форми на субсидиране", посочват още от ЕК.

На мита подлежат няколко китайски производители, на които са направени анализи: BYD - 17.4%, Geely  - 19.9% и SAIC  – 37.6%. На други производители на електромобили, които са сътрудничили на разследването, но не са били анализирани, ще бъдат наложени среднопретеглени мита от 20,8 на сто. Налозите върху други компании, които не са оказали сътрудничество, са 37,6 процента.

В сравнение със ставките, оповестени предварително на 12 юни 2024 г., временните мита бяха коригирани леко надолу въз основа на коментари относно точността на изчисленията, представени от заинтересованите страни. Всички подробни констатации от разследването са отразени в Регламента за прилагане, който сега е публикуван в Официален вестник на ЕС, съобщава още Европейската комисия.

Временните мита влизат в сила от 5 юли и ще имат максимална продължителност 4 месеца. В този период трябва да бъде взето решение за окончателните мита. Това ще стане с гласовете на страните-членки на ЕС. След приемането решението ще направи митата валидни за срок от 5 години.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна