Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

Д-р Николай Болтаджиев: Цялата система е сбъркана. Трябва да има такса за всеки един медикамент, а не за рецепта

| Интервю
Снимка: БТА

"От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК. По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол. 
По думите му с измененията рецептата става много дълга с много на брой лекарства в нея. Всяко лекарство ще трябва да се верифицира. Таксата за обработка ще бъде намалена до 1 рецепта, посочи той и обясни:

"Ако средно сме изпълнили 3 рецепти на 1 човек с безплатни лекарства и сме получили 15 лв. - в този си вариант на Наредба 4 всички лекарства ще са на едно място и ще получим само 5 лв. Ако нямаме цялата терапия, измененията на наредбата нямат яснота какво се случва и кой ще вземе тази такса". 

В момента, в който броят на рецептите намалее, респективно и таксата, която ние получаваме, ние ставаме икономически обезкървени и в един момент няма да можем да посрещаме високите разходи, които и в момента имаме, подчерта Константин Попов. И предупреди, че в дългосрочен план това ще доведе до фалити на аптеки. 
А пациентите ще продължат да се редят на опашки: 

"Само че ако броят на аптеките, работещи с НЗОК, намалее, както предвиждаме - все повече колеги искат да се откажат от договора си при тези условия, ще се увеличи напрежението между лекари, фармацевти и пациенти и ще направи аптеките доста по-натоварени, особено тези, които ще останат по Здравна каса. Напрежението ще се повиши". 
Според него с изменението на наредбата сумата за отпускане на тези безплатни лекарства ще е със 70% по-ниска

"Ние ще получим със 70% по-малко". 

Всички страдаме от тези решения, взети на парче, категоричен бе фармацевтът. 

"Ако в момента говорим за липса на денонощни аптеки, скоро ще говорим за липса на аптеки, работещи със Здравната каса. А тези, които останат, ще бъдат крайно натоварени. Ще видим опашки от времето преди 30 години", смята той.

Д-р Николай Болтаджиев
"Няма значение цената на лекарството, таксата трябва да е фиксирана, защото това е такса за услуга. Цялата система е сбъркана. Трябва да има такса за всеки един медикамент, а не за рецепта - тогава ще е справедливо", е мнението на д-р Николай Болтаджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК.

"Когато таксата е върху медикамент - това е много по-справедливо, по-лесно и по-правилно. /.../ Всяка услуга си има цена и тя трябва да бъде заплатена", категоричен бе той.

Според него в случая страдат и фармацевтите, и пациентите

"Публичните средства на Касата, ако не стигат да се заплати услугата, да се мисли за някакъв друг начин. Ако се мисли нещо, то трябва да се мисли за увеличение на публичните средства, а не за рестрикции върху аптеките, защото наистина може да се получи това, което предвиждат фармацевтите, от което ще страдат най-много пациентите".

По думите му щом фармацевтите протестират, значи наистина има голям проблем. 

Интервютата на Даниела Костова с Константин Попов и на Ирина Недева с д-р Николай Болтаджиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна