Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство. Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Сунак като следващ министър-председател на страната. 

"Британският народ произнесе отрезвяваща присъда, има какво да научим... и аз поемам отговорност за загубата", това бяха първите думи на Риши Сунак, след като стана ясно, че лейбъристите преминават границата от 326 места, която им осигурява мнозинство в Камарата на общините. 

Той допълни, че Лейбъристката партия е спечелила общите избори и че се е обадил на Стармър, за да го поздрави с победата. 

В Централен Лондон лейбъристкият лидер декларира, че "промяната започва от този момент". Киър Стармър заяви пред своите бурно приветстващи го привърженици, че страната се събужда от "слънчевата светлина на надеждата, която огрява отново страна с възможността след 14 години да си върне бъдещето". 

Все още няма окончателни резултати, но лейбъристите разполагат със сигурност с поне 411 депутати в новия парламент, което им гарантира комфортно мнозинство с вероятно около 170 места. Торите за момента имат 119 депутати. Много силно се представиха либералдемократите с рекордните 71 места. 

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж спечели в своя избирателен район и най-накрая ще бъде депутат след осми опит. Реформаторите печелят четири места. 

Лош резултат на Шотландската национална партия – само 9 места, като това голямо отстъпление поставя под въпрос каузата за независимост на Шотландия. 

Интересен момент по отношение на новия парламент е, че в него ще има рекорден брой жени. До момента са избрани 242 представителки на нежния пол, а това надхвърля досегашния рекорд от 220 в предишния парламент. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна